Zaměření hranic pozemku v kostce

Tereza Zavadilová
Přečteno 1081x

Zaměření pozemku je jedna z nejzásadnějších praktik, kterou byste měli realizovat. Jedná se o vytyčení přesné polohy pozemku. Ať už se rozhodnete na pozemku v budoucnu stavět či nikoliv, rozhodně jeho zaměření nepodceňte. Díky tomu můžete předejít nejen sousedským sporům, ale i nepříjemnostem při oplocování pozemku. Jak na to? 

Důvody zaměření pozemku 

Mezi zmíněnými důvody jsme uvedli především sousedské spory. Obnova zaměření pozemku je stěžejní zejména proto, že existují zastaralé a neaktualizované mapové podklady. Při vyhotovení nového zaměření dostanou všechny strany, včetně sousedů, dokumenty o vyhotovení s náležitostmi o přesných hranicích pozemků

Zaměření a vytyčení hranic pozemku spadá pod vyhlášku č. 357/2013 Sb. 

Na koho se obrátit?

Na zaměřování pozemků se specializují geodetické kanceláře. V případě potřeby změny hranic pozemku se pak zaměřte na geometrický plán. Změna zpravidla nastává z toho důvodu, aby pozemky měly jednoduchý tvar (například pro realizaci oplocení).

Obrátit byste se měli na geodetické kanceláře s oprávněním dle zeměměřického zákona č. 200/1994 Sb. 

Proces zaměření pozemku 

Poté, co majitel pozemku osloví geodeta či geodetickou kancelář, následuje smlouva mezi těmito stranami o provedení zaměření pozemku. V případě, že se jedná o velký pozemek, se může stát, že budete muset oslovit příslušný tamní úřad. A to zejména pokud by došlo k ovlivnění i dalších pozemků. 

Následně geodetická firma podrobí průzkum historických dokumentů o původních hranicích pozemku, včetně předchozích změn vlastnictví. 

Posléze již proběhne terénní měření pomocí GPS aparatury. Bude zkoumaná poloha a výška bodů pozemku. V tomto kroku jsou již určeny hranice pozemku a také jsou vyznačeny body. Po terénním měření následně daná geodetická kancelář vyhotoví analýzy a dokumenty, zahrnující veškeré informace o pozemku. 

Jak již bylo řečeno, geodet či geodetická kancelář musí postupovat dle zákona, a proto je potřeba zaměření pozemku nechat na odbornících. 

Podělte se s námi o vaše zkušenosti v komentářích.

Poslat dotaz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


„Máme dlouholeté zkušenosti v oboru a inovační propojení aukčního prodeje s online prostředím.“Naše aukce