Jak probíhá řízení o odstranění „černé“ stavby?

Natálie Havlíčková
Přečteno 1061x

Už jste se někdy setkali s černou tedy nepovolenou stavbou? Byli jste úřady vyzváni k odstranění nepovolené stavby nebo jste někdy přemýšleli, jak naložit s černou stavbou někde ve vašem okolí? Na vše se podíváme v dnešním článku. Přečtěte si odpovědi na šest nejstěžejnějších otázek ohledně řízení o odstranění černé stavby.

Standardně se řízení zahajuje v momentě, kdy stavba či stavební činnost nemá povolení, které může mít několik podob a těmi jsou:

  • Územní rozhodnutí
  • Stavební povolení
  • Územní souhlas
  • Souhlas s ohlášením

Černá stavba je tedy taková, která byla postavena bez některého z uvedených povolení anebo je postavena v rozporu s uděleným povolením. Obdobné podmínky platí také například u instalací mobilních domků, o kterých více píšeme zde v článku.

To jednoduše zjistíte na stavebním úřadu. Může se jednat o dříve povolenou stavbu, ke které se nedochovala dokumentace a úřad vás pouze vyzve k jejímu doplnění.

Pokud bude zjištěno, že se jedná o černou stavbu, bude zahájeno řízení o odstranění stavby. To stále ještě ale není fatálním koncem. Úřad vás poučí o možnosti dodatečného povolení stavby. Na žádost o dodatečném povolení stavby máte 30 dnů od rozhodnutí úřadu. V žádosti musíte doložit dokumentaci jako při běžném stavebním povolení a současně prokázat, že neodporujete veřejným zájmům jako je například územní plán atd.

Po zahájení řízení stavby opravdu může dojít k odstranění stavby. K tomu se scénář uchýlí v případě, že vlastník či stavebník, se kterým je vedeno řízení, nepožádal o dodatečné povolení stavby, i přes výzvy úřadu nedoplnil chybějící dokumentace či v situaci, kdy nepovolená stavba odporuje veřejným zájmům (např. Územnímu plánu).

Jako proti všem úředním rozhodnutím, je možné se odvolat. Pokud s odvoláním neuspějete, můžete podat podnět k přezkoumání rozhodnutí stavebnímu úřadu, napsat ombudsmanovi nebo podat správní žalobu proti rozhodnutí o odvolání ke správnímu soudu.

V takovém případě můžete být úřadem vyzvání k odstranění stavby v náhradním termínu. Pokud ani tak nebude stavba odstraněna, situace může eskalovat k donucovacím pokutám. Další možností je úřadem zajištěné odborné odstranění stavby. Nejzávažnějším řešením je vedení exekuce soudním exekutorem, který o exekuci může rozhodnout až 5 let od rozhodnutí a až 10 let má na samotné provedení exekuce.

Pokud víte o černé stavbě, která není podrobena řízení o odstranění, podejte podnět k zahájení řízení o odstranění stavby na stavební úřad. Ten by vám měl následně odpovědět do 30 dnů. Zda ani tak řízení nebude zahájeno, můžete se obrátit na nadřazený úřad, který má právo to stavebnímu úřadu nařídit.

Snad už vám nyní je proces řízení o odstranění stavby jasnější a již budete vědět, jak v takovém případě podstupovat ať už jako vlastník nepovolené stavby či jako soused černé stavby.

V případě dotazů nám neváhejte zanechat komentář.

Poslat dotaz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


„Máme dlouholeté zkušenosti v oboru a inovační propojení aukčního prodeje s online prostředím.“Naše aukce