Na jakém pozemku můžete stavět?

Miriam Vojtová
Přečteno 3131x

Existuje řada opravdu krásných míst na bydlení. Dá se ale na všech místech a na všech pozemcích reálně postavit dům? Zkontrolujte si před koupí pozemku hned několik faktů, abyste následně nebyli překvapeni. Dá se na daném pozemku stavět? Umožňuje to legislativa, ale také technické a přírodní podmínky? Přečtěte si náš článek se základními vlastnostmi pozemku ke svatbě rodinného domu.

Nejdříve se podívejme na členění pozemků. Z logiky věci můžete stavět pouze na ploše k tomu určené, proto zemědělské, lesní nebo vodní plochy z výběru pozemků ke stavbě můžete rovnou vyloučit. Což ale samozřejmě nevylučuje dobrý investiční záměr jakékoliv z těchto užitkových ploch.

Základní členění pozemků podle druhů

  • zastavěné plochy a nádvoří
  • ostatní plochy
  • zemědělské pozemky (orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady a trvalé travní porosty)
  • lesní pozemky
  • vodní plochy

Vlastnosti pozemku na kterém můžete stavět

1. Územní plán – Daný pozemek musí být v tzv. územním plánu obce.Územní plán ve svém návrhu již určil, na kterých místech v obci jsou vhodné pozemky pro určitý druh zástavby. Na povolení stavby pak dle ustanovení § 104, odst.1a stavebního zákona pouze stačí ohlášení na stavebním úřadu. A to pokud bude mít rodinný dům jedno podzemní podlaží s hloubkou do 3 m a nejvýše dvě nadzemní podlaží a podkroví. V případě nutnosti vybudovat pro stavbu i inženýrské sítě a komunikaci, bude však ještě před tím třeba mít pro stavbu vydaný územní souhlas či územní rozhodnutí.

Přes to všechno ale většinou mít pozemek v územním plánu nestačí. Pokud se jedná o novou lokalitu (ne jeden pozemek), většinou je před zahájením územní studie je potřeba vyřešit právě již zmíněné inženýrské sítě, komunikace, reparcelaci pozemků apod. Mít pozemek v územním plánu je krásný začátek, ale pokud se nejedná o připravenou parcelu, čeká investora ještě pár dalších kroků.

Chcete se dozvědět více o územním plánu? Určitě si přečtěte náš oblíbený článek: Územní plán od A do Z nebo nahlédněte do probíraného tématu změn v územních plánech, které probíráme v článku: Změna územního plánu a jak na něj.

2. Svažitost pozemku – Pro stavbu běžného rodinného domu se doporučuje max 7% svažitosti.

3. Rozloha a tvar pozemku – Pozemek by měl umožnit optimální orientaci domu.

4. Záplavová oblast – Plocha pro stavbu domu nesmí být v záplavové oblasti.

5. Nezatíženost ochranným pásmem – Umístění domu by nemělo být zatíženo stávajícím vedením inženýrských sítí a jejich ochrannými pásmy. Pozor také i na další ochranná pásma, např. ochranné pásmo lesa.

6. V bezhlukové oblasti – Pozemek by se neměl nacházet v oblasti zatížené hlukem. Pokud však bude v oblasti zatížené hlukem určité opatření – například protihluková stěna, okna s lepší akustikou, větrání pomocí rekuperace apod. a návrh stavby bude odpovídat hygienickým limitům, je to jiná situace a stavba bude povolena.

7. Optimální napojení na obslužnou komunikaci – Pozemek by měl mít možnost optimálního napojení na obslužnou komunikaci a na inženýrskou infrastrukturu. S tímto většinou územní plán obce počítá.

Co s pozemkem bez přístupové cesty? Přečtěte si náš článek: Pozemek bez přístupové cesty.

V případě dotazů kontaktujte autorku článku nebo zanechte komentář pod příspěvkem.

Poslat dotaz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


„Máme dlouholeté zkušenosti v oboru a inovační propojení aukčního prodeje s online prostředím.“Naše aukce