Na co si dát pozor při výkupu pozemků

Natálie Havlíčková
Přečteno 300x

Pokud se chystáte prodat pozemek či jinou nemovitost, máte více možností, jak to provést. To, pro jakou cestu se rozhodnete, obvykle rozhoduje cena, kterou za nemovitost požadujete a také to, jak moc na prodej spěcháte. Mezi nejběžnější možnosti patří tradiční prodej, prodej v aukci či výkup nemovitosti, na který se podíváme dnes obzvlášť. Posvítíme si hlavně na to, na co si dát při nabídce výkupu pozor.

Kdy výkup, kdy prodej a kdy aukce?

Prodej jakékoliv nemovitosti je často motivován potřebou finančních prostředků. To, jak moc finance potřebujete a také jak rychle, z pravidla určuje, jakým způsobem budete nemovitost prodávat. Běžný prodej je vhodnou volbou, pokud potřebujete dostat za pozemek či jinou nemovitost odpovídající tržní cenu a zároveň prodej zbytečně neoddalovat. Postup při takovém prodeji vám podrobněji popisujeme v tomto článku ZDE.

Oproti tomu aukce vám může díky přihazování zájemců zajistit vyšší prodejní cenu, ale zároveň je potřeba s prodejem počkat na konec aukce, a to si ne vždy můžete jako prodávající dovolit. Pokud byste chtěli znát více výhod prodeje v aukci, můžete si přečíst článek ZDE.

Nejrychlejším způsobem prodeje je přímý výkup a právě na ten se podíváme nyní.

Srovnání výhod a nevýhod možností prodeje pozemku

Přímý výkup nemovitosti

Prodáváte-li nemovitost a z jakéhokoliv důvodu spěcháte na finanční prostředky nebo prostě jenom nemáte čas se dlouhodobě starat o inzerát, je pro vás výkup ideální volbou.

Už dávno není pravdou, že společnosti zprostředkovávající výkup nabízejí pouze zlomek ceny. V dnešní době se nejčastěji nabízená cena pohybuje někde mezi 80 – 90 % tržní ceny nemovitosti. Je to sice stále značně méně, ale také třeba zmínit, že mnohdy i o několik měsíců dříve.

I přes to, že už výkup není tak nevýhodným způsobem prodeje a naopak skýtá několik výhod, pořád je třeba myslet na několik zásad, které vás ochrání před prodělkem.

1. Je cena férová?

Pokud vám přijde nabídka na odkup (například dopisem) nebo si požádáte o odhad ceny online na internetu, je třeba se orientovat v tržních cenách. Jedině v takovém případě dokážete posoudit, zda je nabízená cena adekvátní.

S orientací v cenách vám mohou pomoct některé z těchto článků:

Co ovlivňuje tržní cenu pozemku?

Jak zjistit tržní cenu pozemku?

TIP: Jak už jsme zmínili výše, nabídnutá cena by se neměla pohybovat daleko pod hranicí 80 % tržní ceny.

2. Vím s kým obchoduji

Ať už vás společnost kontaktovala sama, nebo jste jejich služby vyhledali vy, vždy je třeba vědět, s kým plánujete obchod uzavřít. Společnost si najděte na internetu, snažte se dohledat recenze od jiných klientů. Podívejte se i zda má společnost sociální sítě a další činnosti, které by vám mohly prozradit, zda se jedná o seriózní firmu.

3. Opatrnost na prvním místě

I když je přímý výkup nejrychlejší formou prodeje, i zde je na místě netlačit na pilu více než je třeba. Stále se jedná o prodej hodnotného majetku, a proto si důkladně čtěte smluvní dokumentaci, nepodnikejte žádné zásadní kroky převodu vlastnického práva bez podepsané smluvní dokumentace a podobně.

4. Více lidí více vidí

Není ostuda se poradit. Když už budete rozhodnuti, že chcete za nabídnutou cenu pozemek prodat, přizvěte si ke konzultaci někoho druhého. Podívá se na věc jinýma očima a pomůže vám odhalit případné nesrovnalosti, které byste sami neviděli.

Pokud sami uvažujete o prodeji pozemku, neváhejte naše odborníky požádat o nezávazný odhad ceny zdarma. Zjistíte tak tržní cenu vašeho pozemku a lépe se v nabídkách vyznáte. Požádat o odhad můžete ZDE ve formuláři.

V případě dotazů nám neváhejte zanechat komentář.

Poslat dotaz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


„Máme dlouholeté zkušenosti v oboru a inovační propojení aukčního prodeje s online prostředím.“Naše aukce