JAKÝ JE ROZDÍL MEZI GREENFIELDEM A BROWNFIELDEM?

Daniela Aghová
Přečteno 789x

Pokud chcete investovat do realitního trhu, musíte čelit řadě rozhodnutí, která mohou významně ovlivnit úspěch vašich projektů. Jedním z klíčových faktorů je výběr vhodné lokality pro rozvoj svého projektu. Dvěma často diskutovanými pojmy v tomto kontextu jsou brownfield a greenfield investice. Přečtěte si, jaký je mezi těmito dvěma typy investic rozdíl.

Greenfield investiceČistý start pro nové projekty

Greenfield, neboli investice na zelené louce, představují nevyužité pozemky nebo území, které dosud nebyly zastavěny. Tyto lokality jsou obvykle venkovské nebo zemědělské a nabízejí investorům čistý start pro plánování a vývoj nových projektů. Investice na zelené louce umožňuje plánovat a navrhovat nové budovy a infrastrukturu od začátku, bez omezení existujících struktur.

Investice do greenfield lokalit dává investorům možnost začít s projektem od nuly, což umožňuje plnou kontrolu nad celým vývojem projektu. Tato flexibilita je klíčová pro vytvoření projektu, který co nejlépe splňuje požadavky investora a cílového trhu. Tento druh investice, umožňuje použití moderních technologií, které jsou šetrnější k přírodě, což je v dnešní době velmi důležité.

Na druhou stranu, začít s úplně novým projektem je velmi nákladné a to jak finančně tak i časově.

Brownfield investice

Při investování do brownfieldů, hledají investoři dostupné budovy v hostitelské zemi, které jsou kompatibilní s jejich obchodními anebo výrobními procesy. V případech, kdy zařízení dříve podporovalo podobný výrobní proces, mohou být investice do brownfieldů skutečně dobrou volbou.

V kontextu životního prostředí může termín brownfield odkazovat na skutečnost, že pozemek, na kterém se nachází zařízení, může být kontaminován činností předchozího vlastníka. Zároveň, i když byly prostory dříve využívány pro podobný provoz, jen zřídka se stane, že společnost najde zařízení s typem investičního vybavení a technologií, které zcela vyhovují jejím záměrům.

Jasnou výhodou brownfieldů je, že budova je již postavena, čímž se snižují počáteční náklady a zároveň se sníží čas věnovaný stavbě a navíc to je šetrnější volba k životnímu prostředí.

Který typ investice preferujete? 🙂 Dejte nám vědět v komentářích.

Poslat dotaz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


„Máme dlouholeté zkušenosti v oboru a inovační propojení aukčního prodeje s online prostředím.“Naše aukce