Jak se můžete bránit proti změně územního plánu?

Natálie Havlíčková
Přečteno 1752x

Ke změnám územních plánu obcí dochází pravidelně a ne vždy se plánované změny líbí i veřejnosti. V takovém případě máte možnost se proti plánovaným změnám ohradit a zvrátit schválení změny územního plánu. Jaké možnosti v takovém případě máte, si představíme právě v dnešním článku.

1. Připomínky veřejnosti

Stejně tak jako mají vlastníci nemovitostí a jiní občané z veřejnosti možnost podat návrh na pořízení územního plánu, také mohou podat připomínky k nově vznikajícímu územnímu plánu. Připomínky tohoto typu musí být podány písemně a to do 15 dnů od doručení v případě připomínkování návrhu zadání a do 30 dnů v případě návrhu územního plánu. Za doručení se v obou případech považuje vyvěšení na úřední desce správního orgánu, který návrh doručuje. 

2. Přezkumné řízení

V případě, že máte podezření, že by územní plán mohl být v rozporu s právními předpisy, můžete ho vystavit přezkumnému řízení. Toto řízení je možno zahájit až 3 roky po nabytí účinnosti územního plánu. Podnět k zahájení řízení je třeba podat na krajský úřad příslušného kraje. To, zda se řízení uskuteční, je ale pouze na uvážení krajského úřadu. V případě, že se orgán v přezkumném řízení rozhodne vyhovět námitkám, obec je povinna uvést územní plán do souladu s tímto rozhodnutím.

3. Účast na veřejném projednání

Další možností připomínkování návrhu je účast na veřejném zasedání a po jeho skončení podat ve lhůtě 7 dnů námitky či připomínky. Ano, opravdu je mezi nimi rozdíl a je důležité, zda podáváte námitku či připomínku. Připomínky bere správní orgán jako podklad pro rozhodnutí o územním plánu a vypořádává se s nimi v odůvodněních. Oproti tomu námitky jsou privilegovanou formou obrany proti územnímu plánu. Jejich podání je ale zároveň složitější. Námitka musí obsahovat odůvodnění, údaje podle katastru nemovitostí dokládající dotčená práva a vymezení území dotčené námitkou. 

4. Návrh na zrušení opatření obecné povahy

Pokud jste vlastníkem, který byl změnou územního plánu nějak negativně dotčen, máte právo podat návrh na zrušení opatření obecné povahy. Toto právo vlastníka plyne ze zákona 101a a násl. soudního řádu správního. Zda se opravdu jedná o krácení práv obecné povahy rozhoduje krajský soud. Další možností je i kasační stížnost, o níž rozhoduje Nejvyšší správní soud.

Více informací o tom, jak se můžete bránit a jak by měla formálně vypadat námitka, se dozvíte například na webových stránkách advokátních kancelářích. Další zajímavosti k tématu si můžete přečíst také ZDE v článku.

Nejdůležitější rady

  1. Proti územnímu plánu je třeba bránit se včas a to nejlépe ve fázi jeho vznikání. Jednejte proto okamžitě a zvyšte tak pravděpodobnost úspěchu vašich záměrů.
  2. Důvěřujte zkušeným a vyhledejte pomoc odborného právního servisu. Advokát vás procesem provede mnohem snáz a vyvarujete se nežádoucím přešlapům.

V případě jakýchkoliv dotazů nám neváhejte zanechat komentář.

Poslat dotaz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


„Máme dlouholeté zkušenosti v oboru a inovační propojení aukčního prodeje s online prostředím.“Naše aukce