Co potřebujete znát o umístění mobilních domků na pozemek

Tereza Zavadilová
Přečteno 15049x

V poslední době jste mohli zaznamenat trend oblíbenosti alternativního bydlení. Ať už pro rekreační nebo jiné záměry. Jaké pozemky jsou vhodné na takové stavby a jak postupovat pro samotnou realizaci? Článek probíhal ve spolupráci s naší makléřkou Nikolou, které jsme se zeptali na pár věcných otázek. 

Máte vidinu, že na vašem pozemku bude stát tiny house nebo jiný mobilní domek? Nejdříve je ale potřeba zjistit, zda na takové účely máte vhodný pozemek. 

Co je to „tiny house“?

Na začátek je potřeba ujasnit si, co je to tiny house. Tiny house spadá do kategorie mobilních domků, stejně jako maringotka, mobilhome, karavan či kontejnerové domy. Zpravidla se jedná o minimalistické ubytovací jednotky na kolech. Pokud plánujete ponechat tiny house či jiný mobilní domek na pozemku delší dobu s představou o dalším užívání, tedy ne odstavení domku mimo sezónu, je nutno splňovat požadavky dané zákonem.

Jak začít?

V první řadě doporučujeme obrátit se na příslušný stavební úřad, i přesto, že se jedná třeba jen o dočasné bydlení. Na úřadě vám poradí, jakou žádost máte vyplnit a jaké konkrétní podklady byste si měli připravit. Každý úřad k tomuto typu bydlení přistupuje jinak. Buďte připraveni na otázky, které se mohou týkat nakládání s odpady nebo připojení vody a energie. Častým dotazem také může být, jaký typ domku na pozemku bude stát. Mohou se vás také zeptat, zda bude domek spojen se zemí nebo zůstane na kolech, jaké jsou jeho rozměry či jaké bude hygienické zázemí.

Důležité je vědět, na jak dlouhou dobou s umístěním a užíváním uvažujete a zda se jedná o bydlení sezónní nebo celoroční. U celoročního bydlení nepodceňte způsob vytápění. Otázky ohledně hygienického zabezpečení jsou také stěžejní, a to zejména z důvodu, aby váš mobilní domek mohl sloužit například jako dočasné bydlení a zároveň nedocházelo k poškozování životního prostředí.

Jaké pozemky jsou na mobile house vhodné?

Nejvhodnější plochy jsou rekreační nebo vhodné pro bydlení. V případě, že se nejedná o plochy, které jsou k rekreaci a bydlení přímo určené, je nutné si zajistit výjimku nebo souhlas s umístěním dočasné stavby.

Takový případ se týká ubytování ve stromech v lesích (tzv. tree house) nebo na soukromých loukách či březích jezera.

Žádost na umístění mobilního domku podává zpravidla majitel pozemku nebo osoba, která je zplnomocněná k zastupování. Využít lze ale i pozemek, který máte v pronájmu, avšak vždy za souhlasu majitele pozemku. Na pole si tedy maringotku či jiné alternativní bydlení postavit jen tak nemůžete.

Ať už tedy s pozemkem máte soukromé nebo podnikatelské záměry, v každém případě důrazně doporučujeme stavbu nahlásit. Jinak by váš dům na kolečkách mohl být považován za černou stavbu, přičemž byste se mohli potýkat nejen s pokutami. Ohlášení stavby se totiž týká i pouhé sauny.

TIP: Jak na změnu územního plánu?

Jak je to s umístěním kontejnerových domů na pozemek?

Další možností (alternativního bydlení) jsou kontejnerové domy. I když se to týká byť jen dočasné stavby, opět je potřeba mít veškeré zkreslené plány, abyste se mohli obrátit na úřad s něčím hmatatelným. V tomto případě se platí odvody zemědělskému půdnímu fondu, jelikož jde o dočasné vyjmutí půdy. 

Věděli jste, že odvody zemědělskému půdnímu fondu platíte i v případě stavby například rodinného domu na vlastním pozemku?

V takovém případě se však jedná o trvalé odnětí z půdního fondu. Poplatky jsou jednorázové, stanovuje je příslušný odbor životního prostředí a jejich výše se odvíjí od bonity půdy, výměry zastavěných a zpevněných ploch a také umístění v rámci obce. Jedná o zastavěné území, proluka, zastavitelné území.

Jedná se o rekreační bydlení nebo trvalé? 

Je potřeba rozlišit, o jaký typ bydlení se jedná. Cokoliv byste chtěli postavit na rekreační ploše, je tedy vhodné pro rekreační bydlení, nikoliv pro trvalé. 

Co je dočasná stavba? 

Stavební zákon říká, že se jedná o takovou stavbu, u které stavební úřad vymezí dobu jejího trvaní. V praxi se dočasná stavba nejčastěji využívá zejména před nebo během stavby hlavní. Může se jednat o přechodné bydlení či zázemí pro stavbu. V dnešní době se také velmi často setkáváme s tím, že rodina zakoupí pozemek vhodný pro bydlení a než uspoří finance na stavbu nebo připraví projekt a povolení, využívá pro dočasné bydlení dům mobilní.

Věděli jste, že pokud máte pronajatý pozemek a majitel s tím souhlasí, můžete i na takovém pozemku mít dočasnou stavbu?

A jak je to s pozemkem, na který je uzavřena pachtovní smlouva? 

Co je psáno, to je dáno. Na tuto otázku neexistuje jednotná odpověď, platí tedy to, co je výlučně ve smlouvě a jak se dvě smluvní strany dohodnou. 


Prohlédněte si nabídku pozemků vhodných pro mobilní domky

V našem portfoliu máme vždy několik pozemků, které jsou vhodné pro alternativní bydlení. V případě, že si s výběrem nevíte rady, kontaktujte některého z makléřů.

TIP na závěr od makléřky Nikoly: jako jeden z vhodných pozemků můžeme nabídnout pozemek v Kaznějově, okres Plzeň-sever. Nabízený pozemek se nachází přímo v plochách rekreačních v lokalitě zahrádkářské kolonie. Umístění svého vysněného mobilního domku tak můžete realizovat co nejdříve. Prohlédněte si pozemek podrobněji zde.

Poznámka: Není-li pozemek v aktuální nabídce, obraťte se na naši makléřku, která vám podá aktuální stav o pozemku.

Pozemek v katastrálním území Kaznějov, okres Plzeň-sever. Pro více informací volejte makléřce Nikole 734 333 436.

Děkujeme Nikči za její odborné poznatky. V případě dotazu se na ni neváhejte obrátit. Ráda vám pomůže s výběrem vhodného pozemku. Pro jiné tipy a rady doporučujeme sledovat facebookové skupiny, kde vám mohou poradit lidé, kteří už za sebou takové zkušenosti mají. 

V případě dotazů neváhejte zanechat komentář nebo kontaktujte autorku článku.

Poslat dotaz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


„Máme dlouholeté zkušenosti v oboru a inovační propojení aukčního prodeje s online prostředím.“Naše aukce