Co je potřeba vědět o možnostech financování (i nestavebních) pozemků

Petra Bilaniukova
Přečteno 827x

Každý při úvahách o koupi pozemku uvažuje o finanční stránce. Platit pozemek z vlastních zdrojů, vzít si úvěr, nebo dokonce hypotéku? Možností financování pozemku je vícero, jsou mezi nimi ale rozdíly a také, a to je hlavní, nelze využít všech možností financování na všechny druhy pozemku. V dnešním článku vám pomůžeme úvahy o financování pozemku posunout blíže k cíli. 

Druhy pozemků

Pojďme si nejprve rozdělit pozemky podle typů využití. Při rozhodování o financování je toto první věc, kterou musíte znát. 

  1. stavební pozemky (nebo také stavební parcely)
  2. zemědělské pozemky
    1. orná půda
    2. trvalý travní porosty
    3. chmelnice
    4. vinice
    5. ovocný sad
    6. zahrada
  3. lesní pozemky
  4. vodní plochy
  5. ostatní

TIP: Nevíte, kde najdete druh pozemku, který plánujete koupit či prodat? Tuto informaci snadno ověříte na katastru nemovitostí

Článek se věnuje různým bankovním produktům, které mohou pomoci lidem při cestě k vlastnímu pozemku. Účelem článku není představení ideálního způsobu financování pozemku nebo jiných nemovitostí. Univerzální finanční rada neexistuje a vždy si před finančními rozhodnutími zvažte všechny své životní okolnosti a potřeby. 

Na pozemek si můžete vzít hypotéku, ALE…

Nyní se pojďme přesunout rovnou k věci. Nejméně zařizování budete jistě mít, pokud budete nákup pozemku hradit z vlastních zdrojů. V takovém případě jste bez starostí a zbývá vám už opravdu jen vybrat vhodný pozemek pro váš záměr a podepsat kupní smlouvu. 

Při nákupu nemovitostí je nejčastější formou financování hypoteční úvěr. Ten si můžete vzít i na pozemek, má to ale jasná pravidla a omezení.

  1. Pozemek musí být stavební, určený pro stavbu rodinného domu. Hypoteční úvěr je určený pro bydlení. Banka se tedy bude zajímat o to, zda je zvolený pozemek stavební.
  2. Přístup pozemku a inženýrské sítě. V bance se vás zřejmě budou ptát, zda je pozemek přístupný z pozemní komunikace obce a zda je napojený na inženýrské sítě (odpad, elektřina, voda, …).
  3. Rozloha pozemku musí být “tak akorát”. Připravte se na to, že si možná budete muset dobře obhájit velikost zvoleného pozemku. Musí být dostatečně velký pro stavbu rodinného domu, ale zároveň se bance nemusí líbit, když si vyberete pozemek “zbytečně” velký. 

TIP: Přečtěte si náš článek o rozdělení pozemku na více parcel!

  1. Právní náležitosti a smlouvy. Nezapomeňte, že je důležité si předem zjistit, zda se na pozemek nevztahuje věcné břemeno a ověřte si i další právní náležitosti. V tomto ohledu se ale nemusíte strachovat, v bance vám s největší pravděpodobností sdělí, co vše musíte zjistit a zařídit. Vstupovat může také do kupní smlouvy. 

Pokud je vaším záměrem na zakoupeném pozemku vystavět rodinný dům, na jehož stavbu máte v plánu čerpat také hypoteční úvěr, ověřte si předem v bance, zda to pro vás bude možné. Požadavky různých bank se mohou lišit a je lepší být připraveni do budoucna. 

TIP: Ověřte si, zda se na zvolený pozemek nevztahují stavební uzávěrky, které by vaše plány s výstavbou mohly negativně ovlivnit.

Na stavební pozemky také můžete čerpat úvěr ze stavebního spoření. Pravidla ať už pro úvěr ze stavebního spoření nebo pro hypoteční úvěr jsou pak stejná jako při nákupu jiných nemovitostí. 

Financování nestavebních pozemků

Pokud jste zemědělec hledající půdu k hospodaření, nebo investor, který má jiný investiční záměr než je okamžitá výstavba, ale nemáte v tuto chvíli dostatečné finanční zdroje, abyste mohli v hotovosti zaplatit celou kupní cenu, pak i pro vás existují vhodné bankovní produkty, které můžete zvážit. 

Pro zemědělce (živnostníky a podnikatele v sektoru zemědělství) banky nabízí účelové úvěry pro nákup zemědělské půdy. Na základě vyhodnocení vaší bonity jsou některé banky schopné poskytnout až 100 % z kupní ceny. Jako zemědělec můžete také využít dotací na nákup zemědělské půdy. Některé banky pak dokonce nabízí možnosti čerpat úvěr na nakoupené pozemky zpětně. Úvěr můžete mít s bankou předjednaný a pak už jen vyčkat na vhodnou nabídku pozemku. Předem si musíte vypočítat, zda se vám úvěr vyplatí, to ale jistě nemusíme zdůrazňovat. 

V případě vidiny investičního záměru je samozřejmě ideální, když budete mít vlastní kapitál. Stejně tak je tomu v případě pouhého uložení peněz do půdy. Před každou investicí, ať už do půdy, akcií nebo třeba jiných nemovitostí, je více než důležité mít finance promyšlené tak, aby nás investice nestála naše základní potřeby. Pokud si to ale investiční záměr nebo jiné životní okolnosti žádají, můžete si v bankách sjednat klasický spotřebitelský úvěr. 

Máte zkušenosti s nákupem pozemků za použití bankovních produktů? Podělte se o zkušenost s dalšími čtenáři dole v komentářích.



V případě dotazů zanechte komentář nebo kontaktujte autorku článku.

Poslat dotaz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


„Máme dlouholeté zkušenosti v oboru a inovační propojení aukčního prodeje s online prostředím.“Naše aukce