Rozdíl mezi stavebním a katastrálním úřadem

Tereza Zavadilová
Přečteno 481x

Stavení úřad a katastrální úřad jsou dvě odlišné instituce. Každá má svou agendu a odpovědnost, i přes to, že obě hrají důležitou roli v oblasti nemovitostí a stavby. Proto se v tomto článku zaměříme na to, jaké jsou mezi těmito úřady rozdíly a co má každý z nich na starost. Po přečtení článku už budete vědět, na koho se obrátit!

Podle zákona č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu, což je stavební zákon, je stavební úřad součástí státní správy k vykonávání moci jemu příslušné. V České republice najdete stavení úřady v několika okresech vašeho kraje. Zpravidla je jejich působnost součástí místních samospráv. Podrobný přehled najdete ZDE. Hlavní funkcí stavebního úřadu je, že poskytuje stanoviska o umístění stavby. 

Schvalování staveních záměrů

Hlavním úkolem je schvalovat stavební povolení. To se váže k novým stavbám, rekonstrukcím či demolicím.

Dohled nad stavební činností

Kontrola nad stavební činností je dalším úkolem stavebního úřadu. K dohledu dochází proto, aby byly dodržovány všechny předpisy a normy v průběhu stavby. 

Řešení stavebních přestupků 

V případě černé stavby nebo nedodržování stavebních předpisů má stavební úřad právo na odstranění stavby nebo udělení pokuty. 

Podle zákonem č. 359/1992 Sb. o katastrální úřad vykovává správu katastrů nemovitostí České republiky. V katastru nemovitostí doplňuje a upravuje údaje. Rozhoduje také o změnách hranic katastrálního území apod. Činnost katastrálních úřadů je kontrolována Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním. Katastrální úřad rovněž naleznete v obcích. Podrobný seznam je k nahlédnutí ZDE

Evidence nemovitostí

Tento úkol náleží činnosti spravující informace ve veřejně přístupném katastru nemovitostí, kde můžete nelézt jména vlastníků daných nemovitostí, rozměry, hranice a další informace týkající se pozemků.

Vyjednávání výpisů a opisů

Katastrální úřad může poskytovat informace, které jsou důležité pro další právní jednání, jako je například dědictví nebo kupní smlouva.

Aktualizace katastru

Aktualizace katastru nemovitostí je vázána je změnám v užívání nebo vlastnictví pozemků. K těmto situacím může dojít skrze dědictví nebo převodu vlastnictví. 

Pokud si chcete postavit nový rodinný dům, musíte se nejprve obrátit na stavební úřad a získat stavební povolení. Na katastrální úřad se obrátíte až poté, co bude stavba vašeho rodinného domu u konce. Příslušný katastrální úřad vás bude evidovat jako vlastníka dané nemovitosti. V případě, že potřebujete změnit rozhraní parcely, na které chcete stavět, doporučujeme k přečtení náš článek o zaměření hranic pozemků. 

Říkáte si, na koho se tedy vlastně obrátit? Zde nabízíme stručný přehled:

A jaké jsou vaše zkušenosti s těmito úřady? Dejte nám vědět do komentáře! 🙂

Poslat dotaz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


„Máme dlouholeté zkušenosti v oboru a inovační propojení aukčního prodeje s online prostředím.“Naše aukce