Rekreační pozemky: útočiště pro odpočinek i investici

Miriam Vojtová
Přečteno 1133x

Rekreační pozemky jsou v posledních letech stále populárnějším cílem investic i místo pro odpočinek mnoha Čechů, kteří hledají únik od každodenního shonu. Ať už je vaším cílem postavit si chatu na samotě u lesa, nebo rodinný dům s výhledem na hory, pochopení toho, co rekreační pozemek obnáší, je klíčové.

Co je to rekreační pozemek?

Rekreační pozemek je definován jako pozemek určený pro výstavbu objektů sloužících k rekreaci. Na rozdíl od stavebních pozemků, které jsou primárně určeny pro trvalé bydlení, rekreační pozemky nabízejí možnost vytvořit si místo pro dočasné úniky z běžného života. Tyto pozemky musí být v územních plánech obcí zaneseny jako zastavitelné, což znamená, že na nich lze legálně stavět.

Jaké jsou podmínky pro rekreační objekty?

Rekreační objekt, jako je chata nebo chalupa, se může zdát méně náročný na výstavbu oproti tradičnímu domu. Při jejich projektování se nekladou tak přísné požadavky na rozdělení prostoru (např. koupelna a WC mohou být v jedné místnosti), schodiště nemusí splňovat standardní požadavky na pohodlné užívání a dokonce není potřeba ani průkaz energetické náročnosti. Tato volnější regulace může být přitažlivá pro ty, kteří hledají jednodušší a možná i cenově dostupnější možnost výstavby.

Cena rekreačních pozemků:

Od dob covidu, kdy byla poptávka vysoká, se ceny rekreačních pozemků snížily přibližně o 20%. Pro představu se v loňské realitní sezóně průměrná cena rekreační nemovistosti pohyboval kolem 72 tisíc za m2 a přitom v tom předchozím roce to bylo 88 tisíc za m2.

Změna ceny rekreačních nemovitostí po krajích v České republice v roce 2022 a 2023

Zdroj dat: www.tvbydleni.cz

Výhody vlastnictví rekreačního pozemku:

Kromě možnosti postavit si vysněné útočiště pro víkendy a dovolené, rekreační pozemky nabízejí řadu dalších výhod. Jednou z nich je dostupnost venkovních aktivit jako jsou procházky, turistika, rybaření či cyklistika. Rodiny s dětmi ocení prostor pro společné aktivity ve volné přírodě, což je často velké plus ve srovnání s omezeným prostorem bytů ve městech.

Úskalí při koupi rekreačního pozemku:

Přestože jsou výhody lákavé, existují i potenciální úskalí, na které by si budoucí majitelé měli dát pozor. Důležité je zkontrolovat fyzický i právní přístup k pozemku. Například, i když fyzická cesta k pozemku existuje, právně nemusí být zajištěno právo cesty přes sousední pozemky. Dále je dobré před koupí zvážit i potenciální problémy s okolním zastíněním, stavem zahrady, nebo sousedskými vztahy.

V případě dotazů kontaktujte autorku článku nebo zanechte komentář pod příspěvkem.

Poslat dotaz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


„Máme dlouholeté zkušenosti v oboru a inovační propojení aukčního prodeje s online prostředím.“Naše aukce