5 způsobů, jak naložit s investičním pozemkem

Tereza Zavadilová
Přečteno 1049x

Přemýšlíte o koupi investičního pozemku, ale nejste si jisti jeho využitím? Existuje hned několik možností, jak s pozemkem naložit. Nezapomeňte, že se jedná o vzácnou a stabilní komoditu. To, jak s pozemkem poté naložíte je „jen“ taková třešnička na dortu. Než se do koupi pozemku ponoříte, doporučujeme zjistit si všechny možnosti, jak s pozemkem naložit.

To, proč investovat zrovna do pozemku se můžete dočíst v předešlém článku. Dnes se zaměříme spíš na to, jak s pozemkem naložit. Pokud si ale touto investicí nejste stále úplně jistí, najděte si pár minut a vyplňte si tzv. test investora.

Pokud pozemek vlastníte a nemáte s ním aktuálně vlastní plány, možností využití je opravdu několik: 

Pronájem

Pronájem pozemku je skvělou volbou, jak ho nenechat ladem, ale zároveň pro vás představuje pasivní příjem. Už to můžete vnímat jako svůj první investiční krok. Náklady na pozemek se vám tak mohou pomalu, ale jistě vracet. Pozemek můžete pronajmout pro komerční i nekomerční účely a nebo také městu.

Výstavba

Tento krok možná přebíhá vašim úmyslům, záleží však, za jak dlouho máte v plánu pozemek využívat. Pokud máte vhodný investiční pozemek, můžete zvážit výstavbu. V tomto případě se však počítá s vyšším finančním a časovým nasazením, které se vám ale může obratem zhodnotit. 

Zhodnocení pozemků 

Někteří investoři nakupují pozemky za účelem budoucího výdělku a pozemek tak ve vhodnou chvíli prodají dalším investorům. Někomu tento postup není sympatický a spíše se drží opačného názoru. Existuje ale mnoho způsobů, jak pozemek prodat výhodně.

Zemědělství a lesnictví 

Pozemek nemusíte posunout do dalších rukou a můžete na něm hospodařit sami. V tomto případě je ale důležitá dostačující kvalita půdy. Možná je váš pozemek vhodný pro pěstování nebo chov. Zároveň můžete pozemek využít pro práci s dřevem. Tento krok je už velmi specifický a záleží, čemu se ve svém pracovním nebo volném čase věnujete. I v tomto případě však můžete pozemek pronajmout zemědělcům a uzavřít s němi tzv. pachtovní smlouvu. 

Nečinnost 

Poslední návrh je sice velmi pasivní, ale možná, že pro vás v krátkodobém hledisku bude nejúčinnější možností. Ta správná příležitost se může ukázat až v průběhu. Tato strategie se vám může hodit, pokud si myslíte, že hodnota pozemku bude v brzké době rapidně růst. 

Než se ale rozhodnete, jak vaším investičním pozemkem naložíte, je důležité provést analýzu trhu a zhodnotit náklady a potenciální rizika. Taktéž byste měli zvážit vaše dlouhodobé cíle a strategie v investování. Nezapomeňte se poradit s odborníky. 

Máte další nápady ohledně investičních pozemků? Zanechte nám komentář. 🙂

Poslat dotaz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


„Máme dlouholeté zkušenosti v oboru a inovační propojení aukčního prodeje s online prostředím.“Naše aukce